В Косово са задържани 19 души, свързани с "Ислямска държава"

Снимка: Фрогнюз
Снимка: Фрогнюз

 Полицията в Косово през последните 10 дни е задържала 19 души, за които има подозрения, че са свързани с терористичната групировка „Ислямска държава“ и че са планирали атаки в Косово и Албания, предава македонската телевизия „Алсат-М“, цитирана от Агенция "Фокус".

Според косовската полиция задържаните са контактували с член на „Ислямска държава“, самопровъзгласил се за „командир на албанците в Сирия и Ирак“. От него те са получавали нареждания за извършване на нападения.

Арестуваните 19 члена на организация на Ислямска държава в Косово са планирали едновременни нападения в Македония, Косово и Албания, пишат всички македонски медии.

Електронното издание "Нова ТВ" се позовава на съобщение на косовската полиция, според което арестуваните са готвели терористични нападения на територията на Косово, Албания и Македония.

Според "Плюс Инфо" и "А1 ON" главната цел на нападението е била футболната среща между Албания и Израел, която от съображения за сигурност преди седмица беше пренасрочена да се играе в Елбасан вместо в Шкодра.

Телевизия "Сител" уточнява, че лидер на ислямистката група е косовският албанец Лавдрим Мухаджери, сражавал се на страната на ИДИЛ в Сирия. Според "Сител" нападенията в Македония е трябвало да бъдат извършени от млади ислямисти от Скопие и Арачиново.

Телевизията съобщава, че 23-годишният етнически албанец от Скопие, който беше задържан в Прищина в рамките на антитерористичната операция, все още не е предаден на македонската полиция. "Телеграф" пише, че цел на терористичната група са били всички балкански страни.
 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини