"Севилският бръснар" и "Бодигард" радват ценители на "Банско опера фест"

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско
На 25 и 26 август културният форум „Банско Опера Фест“ ще събере на централния площад в Банско любителите на класическото изкуство. На 25 август (петък) гостите и жителите на града ще се насладят на комедийната опера „Сивилският бръснар“, а на 26 август Държавна опера Варна ще представи мюзикъла „Бодигард“.
Преди повече от два века известният рефрен "Фигаро! Фигаро! Фигаро!" обявява пристигането на Севилския бръснар и началото на едно безкрайно забавление за публиката. През 1816 г., 24-годишният Джоакино Росини за рекордно кратък срок написва и поставя своята опера, като заявява мястото си на изтъкнат оперен драматург, достоен последовател на Моцарт и на най-хубавите оперни традиции в италианската опера-буфа. Либретото за комичната опера е на Чезаре Стербини, който сполучливо преработва едмоименната комедия на Бомарше.
“Севилският бръснар” е истински реалистична музикална комедия. Героите са надарени с типични, извлечени от живота характери. Ярките театрални ситуации са естествени и правдиви.
На сцената на Банско Опера Фест в ролята на Розина ще гледаме Илина Михайлова, Венцеслав Атанасов ще е Фигаро,  Георги Султанов – Граф Алмавива, а Деян Вачков – Дон Базилио. Режисьор на спектакъла е Антонио Петрис, дирижира Светослав Борисов. Продукцията е на Държавна опера Варна.
Мюзикълът „Бодигард“ е сценична адаптация на легендарния филм с Уитни Хюстън и Кевин Костнър. Премиерата  му е през 2012 година в Лондон, след което е поставян в САЩ, Италия, Австралия, Германия, Южна Корея, Австрия, а в момента се играе в Англия и Германия. Навсякъде се представя на националния език на страната, а песните са запазени в оригиналния език.
“Бодигард” се прочува със зашеметяваща хореография, бляскави костюми, впечатляваща сценография и  оригиналната оркестрация на хитовете на Уитни Хюстън "I Will Always Love You", "I Wanna Dance With Somebody", "Saving All My Love For You", "How Will I Know", както и специално написаните за филма "Run to You" и "I Have Nothing".
За българската продукция на „Бодигард“ са поканени суперзвездата ни Орлин Горанов в ролята на Франк Фармър, английската мюзикълна и филмова актриса Манал Ел Фейтури в ролята на суперзвездата Рейчъл Марон и младата певица и актриса Нора Караиванова в ролята на Ники Марон – сестрата на Рейчъл.
Организаторите на Банско Опера Фест - Община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и Монте Мюзик напомнят, че входът е свободен, мястото е площад "Никола Вапцаров", а последните дни на август са отличен избор за почивка в полите на Пирин.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини