Калдъръм ще води към възкресеното вековно училище в село Лешница

Калдъръм ще води към възкресеното вековно училище в село Лешница

Калдъръм ще води към възкресеното вековно училище в санданското село Лешница. Отец Димитър Илче, който е идеологът за възраждането на селското школо, и още няколко доброволци вече полагат камъните. По този намин те ще направят подхода към сградата такъв, какъвто е бил преди век. Защото целта е всичко да се запази в неговия автентичен вид. Работата ще продължи няколко дни.

"Благородната кауза на жителите на Лешница се увенча с успех! Това стана възможно с много вяра, надежда и работа. Неделно православно училище "Св. св. Кирил и Методий" към храм "Св. Марина" ще отвори врати в сградата на обновеното стогодишно училище за учебната 2023/24 година. Това ще стане в началото на месец октомври. Всяка неделя от 12:00 часа децата от втори до осми клас ще усвояват православната вяра и традиции чрез беседи, песнопения, участие в света литургия, творчески занимания, игри и състезания", заяви отец Димитър Илчев. 

Училището отвън е изцяло реновирано, вътре също всичко е на финалната права. Боядисани са прозорците и вратите, монтирано е и новото остъкляване, положено е дюшемето. Остава само оборудването - маси, столове, климатик, учебна дъска за Неделното училище. На единия етаж в двуетажната сграда ще се подреди музейна експозиция, очаква се скоро да започне и подреждането на експонатите.

Само преди 1 година сградата изглеждаше трагично и отвън, и отвътре. Но местните хора започнаха ремонт по фасадата и покрива на 15 юни миналата година. За да дадат втори живот на някогашния образователен център.

                                          Лешница-училище-калдъръм

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини