Отбелязваме 120 години от величието на Илинденската епопея

Снимка: Община Банско, архив
Снимка: Община Банско, архив

Отбелязваме 120 години от Илинденско-Преображенското въстание. Въстанието избухва на 2 август 1903 г., а целта му е освобождаване на българското население в Македония и Одринска Тракия, останало в пределите на Османската империя след Берлинския договор.

По време на потушаването му загиват над 5000 души, а около 30 000 българи са принудени да напуснат родните си места, като основната част от тях намират подслон в Свободна България.

В София пред Паметника на незнайния войн тази вечер ще има тържествена заря-проверка. Държавният глава Румен Радев и премиерът акад. Николай Денков ще участват в церемонията. 

Снощи в Благоевград почетоха паметта на загиналите. 120 факли пламнаха пред паметника на революционера Гоце Делчев на площад "Македония" в центъра на града. Шествието премина през паметниците, посветени на Илинденската епопея, като пред всеки беше извършено бдение и положени цветя.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини