С гръм на пушки и звън на камбани в квартал "Вароша" върнаха спомена за Илинденската епопея

Снимки: ВМРО-Благоевград
Снимки: ВМРО-Благоевград

Възстановка на героични моменти от Илинденско-Преображенското въстание събра днес в квартал „Вароша“ на Благоевград стотици жители и гости на града. С този спомен за историческото събитие започнаха честванията по повод 120 години от избухването му.
Със своята емоционалност спектакълът „Илинденски камбани“ пренесе присъстващите в онези времена през 1903 година, които бележат героизма и храбростта на загиналите в името на свободата. 

Пресъздаването на емблематични сблъсъци, на дрънкане на оръжия, на проливане на майчини сълзи, на братски прегръдки трогна хората в старинния квартал. Викове, бой и възгласи за свобода огласиха „Вароша“. Възстановката се организира от ВМРО БНД - Благоевград, НД „Традиция“ - РК Благоевград, Регионален исторически музей и Община Благоевград.

Честванията на паметната дата в българската история продължават на 1 август от 21.00 часа, когато от паметника на Гоце Делчев на площад „Македония“ ще тръгне факелно шествие и бдение, свързани с Илинденско-Преображенското въстание и борбите за независимост на Пиринска Македония.

На 2 август в 09:00 часа в двора на църквата “Въведение Богородично” е заупокойната панихида в памет на загиналите във въстанието. В 10:00 часа на площад “Македония” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя.

                                        Възстановка-Илинден-2023 (2)

                                       

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини