Антон Радичев: Твърдо съм убеден, че живеем по-леко, ако си фантазираме от време на време

Антон Радичев
Антон Радичев

Той е роден актьор. И за него е играчка да разсмива зрителите до сълзи. Но умее и да ни накара да се замислим със своите култови реплики и невероятен талант. Той е Антон Радичев, големият български актьор, е роден на днешната дата през 1947 година в София. Днес навършва 76 години. Радичев е фурия и на театралната сцена, и на киноекрана, и на телевизионния екран. Дарен с талант и на драматичен, и на комедиен  актьор.

Впечатлява останалите много преди да влезе във ВИТИЗ. Още когато бил пионерче. Всички ходели на задължителни лагери, а края на тези дружни ваканции ознаменували с подобие на „вечер на талантите“, където се развихрял малкият Антон.

Като ученик тренирал лека атлетика. Искал да стане първо треньор, после се отказал от леката атлетика. След казармата мечтаел да обикаля света с кораби и да бъде радист на кораб. Отишъл да работи в бригада, която участвала в изграждането на „Нефтохим“ – Бургас. Лепил плочки, бил общ работник. Но съдбата му била определена - завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

Веднага става част от актьорския състав на Народния театър „Иван Вазов“. Участвал е в над 40 игрални филма, сред които най-известни са „Маневри на петия етаж“, „Оркестър без име“, „Под игото“, „Хотел Централ“, „Търг“, „Щурец в ухото“. Във всички тях има култови реплики, които се помнят от няколко поколения.

Ето някои мисли и реплики от негови филми:

"Твърдо съм убеден, че живеем по-леко, ако си фантазираме от време на време".

„Много по-трудно е да се прави комедия. И малко хора стават за това. На всеки драматичен актьор му се иска да може да разсмива. Трябва да имаш усет и дарба за тази работа обаче“.

„Къса ми се сърцето“.

Белотаджията от филма „Оркестър без име”: "Ще ме цака той с топла бира. Абе, мене никой не ме е прецакал досега, той ше ме цака с топла бира“.

„Доколкото съм чел, пък и имам доста приятели доктори, смехът е здраве. Човек да поплаче също е здраве. Полезно е и да се смеем и да плачем“.

„Едно от най-трудните неща за актьора е да може да импровизира“.

„На сцената актьорът трябва да мисли, не да говори наизуст”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини