Франц Кафка: Ако вярваме силно в нещо, което не съществува, ние го създаваме

Франц Кафка
Франц Кафка

Един от най-големите умове е роден на 3 юли 1883 година. Франц Кафка е сред най-видните немскоезични писатели на XX век. Той е бохемски романист, пише и много разкази, в които успява да вплете реализмът и фантастиката.

Роден е в Прага в семейството на търговец от еврейски произход. Вероятно най-силно влияние върху литературния му стил оказва Гюстав Флобер.

Кафка е родоначалник на екзистенциализма в литературата. У нас той е познат най-вече с книгите си „Процесът”, „Метаморфозата” и „В наказателната колония”. А в света – наред с Джеймс Джойс и Марсел Пруст е считан за един от трите темела на модерната литература. Отива си от този свят на днешната дата преди 99 година - през 1924 година.

Ето негови интересни мисли:

“Този, който търси, не намира, а този, който не търси, бива намерен.”

“Животът през цялото време отвлича вниманието ни и ние дори не успяваме да забележим от какво именно.”

“Общуването с хората подтиква към самонаблюдение.”

“Започни с това, което е правилно, а не с общоприетото.”

“Ако вярваме силно в нещо, което не съществува, ние го създаваме. Несъществуващото е нещо, което не сме желали достатъчно.”

„Всеки, който запазва способността да вижда красотата, никога не остарява”.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини