Шест ветеринари прегледаха 5 мечки в парка над Белица

Снимки: Фондация
Снимки: Фондация "Четири лапи"

Екип от шест ветеринарни лекари извърши профилактични прегледи на пет мечки в парка над Белица. Тази година четириногите Теди, Ива, Бойка, Боби и Маринка бяха обстойно прегледани и им бяха направени множество изследвания - ехография, рентгенови снимки, дентални прегледи и иновативно медицинско изследване на слуха със специална апаратура. Прегледите са част от годишната програма на парка за поддържане на здравословното състояние на животните и предоставяне на максимално добри условия за живот. Сезон 2023 се откри за посетители в началото на миналия месец и всички мечки вече са събудени от зимен сън.

Австрийски, български ветеринари и немски специалисти от Лайбниц Института за зоопарковете и дивата природа в Германия участваха в прегледите. При тях беше установено, че повечето мечки, които живеят в парка, са здрави и се чувстват добре. Седемгодишният мечок Теди се радва на отлично здраве. Боби, който страда от коксартроза на задните крайници, ще има нужда от всекидневната рехабилитация и адаптиране на терапията си. На мечките Бойка и Маринка им бяха извадени увредени зъби, но те вече се чувстват добре след зъболекарските си процедури. За съжаление, прегледите установиха и пълната глухота на най-новия обитател на парка, мечката Ива. „Състоянието на Ива, което вероятно е по рождение, ще наложи да я наблюдаваме още по-внимателно при интеракциите й с други мечки и евентуално, може да се наложи да не я събираме с другите обитатели,“ каза Димитър Иванов, директор на парк за мечки-Белица.

Центърът е съвместен проект между Фондация „Бриджит Бардо” и Фондация „Четири лапи” и е спасителен оазис, рехабилитационен център и място за подслон и защита на кафяви мечки в беда. През последните две десетилетия паркът предоставя убежище на множество мечки в бедствено положение, като им осигурява благоприятно място за живот в естествени условия и им предоставя специална грижа. В парка за мечки в Белица са настанени 18 мечки от България, Сърбия и Албания, както и други, пострадали от човешка намеса.

                                           Мечки-прегледи-2023 (2)

                                          

                                          

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини