Пъстро и красиво! Днес празнуваме Цветница!

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Днес православната църква отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Ерусалим. 

Дни преди Кръстната смърт на Исус Христос, той е бил посрещнат тържествено в свещения град  от множество хора с палмови клони и цветя. Оттук е традицията да се раздават осветени върбови клонки. Празникът е популярен като Цветница или Връбница.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Честит празник на всички именици!

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини