Митрополит Серафим провери как е ремонтирана църквата в Белица

Снимки: Община Белица
Снимки: Община Белица

Неврокопският митрополит Серафим посети вчера обновения християнски храм "Св. Георги Победоносец" в град Белица. След дълги строителни и реставрационни дейности църквата отвори вратите за своите миряни. Първият гост, посетил обновения храм, бе Неврокопският митрополит Серафим.

Жители на Белица почистиха и облагородиха и пространството около храм "Свети Георги Победоносец". Преди двадесетина дни десетки хора с добри сърца събраха седем камиона с раститeлност и отпадъци от храмовото пространство. 

Инициативата обедини всички жители на планинската община, които месеци наред полагаха доброволен труд, за да превърнат църквата в истински божи дом.

Благодарение на безвъзмездния труд на хората в храма беше изработен изцяло нов дървен иконостас, който е ръчна изработка, беше поставен владишки трон, нови проскинитарий, певници, колони, отоплителна система, нови икони, мокетни пътеки и много други неща.

С подкрепата на много хора се извършиха всички ремонти в храма през последните 3-4 години.

Църквата е строена от 1833 до 1835 година, издигната е в центъра на Белица, на нея има часовник. Опожарена е през 1903 година по време на разгрома на Илинденско-Преображенското въстание. Пет години по-късно храмът е възстановен с труда на местните хора.

                                        Храм-Белица

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини