Топлото време събуди обитателите на Мечия парк в Белица

Снимка: Четири лапи
Снимка: Четири лапи

В Парка за мечки в Белица всички животни вече са будни. Единственото убежище от такъв тип у нас отваря врати за посетители на 10 април, предава Нова тв. 

Една по една мечките усещат пролетта и напускат бърлогите. По-голямата част от животните все пак поспаха през кратката зима. Някои обаче дори не легнаха, а предпочетоха да се радват на снега. „Тази година само трима от обитателите не заспаха зимен сън - това са Рику и Теди, двамата най-млади обитатели, и Станди, който миналата година беше преместен на ново място”, обясни ръководителят на гледачите Калина Вълчинкова. Тя си обяснява феномена с топлото време, което объркало цикъла на животните.

Поне 2 седмици мечоците ще бъдат сънени. Зимната летаргия ги е направила мързеливи, но ароматът на пролетта бързо ще ги събуди. Най-енергични са онези, които са пропуснали зимния си сън. Рано напролет характер показва и палавата Маринка. „Постоянно досажда на всички останали. Не може някой да спи около нея и тя да не отиде, да го закачи и да види какво прави”, разказва ръководителката на гледачите.

В първите седмици след пробуждането са на специална зелена диета. Похапват предимно зеленчуци, кореноплодни растения, ядки и риба. 

Всички 18 мечоци ще преминат и традиционния профилактичен преглед. През месец май в Белица се очаква международен екип лекари. Ветеринари от България и Германия ще извършат различни дейности - от зъболекарски процедури до проверка на общото състояние на мечките.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини