Гърци спечелиха половината награди на винен конкурс в село Делчево

Снимки: Община Гоце Делчев
Снимки: Община Гоце Делчев

Гръцки производители на вино и ракия отново показаха класа в гоцеделчевското село Делчево, където се проведе конкурс за най-добър еликсир. Двудневният празник през уикенда, посветен на Трифон Зарезан, стартира с оценка на напитките. В надпреварата участваха 118 проби, от които 41 бяха на майстори винари от южната ни съседка. Отличия се връчиха на първите трима класирани в седем категории – бяло вино, червено прясно и червено отлежало вино, розе, бяла ракия, оцветена ракия и ароматизирана ракия.

„10 от 21 награди отидоха у комшиите. От години те са ни достойни конкуренти. Важното е да обменим опит и да се повеселим заедно. По този начин показваме как трябва да имат общи празници хората от двете страни на границата, а не като в Северна Македония с честването на Гоце Делчев”, сподели кметският наместник на Делчево – Иван Панайотов. Жители и гости на курортното селище се веселиха в събота и неделя в подножието на Пирин планина. Те опитаха вино и ракия от България и Гърция, които потекоха от специално монтираните чешми.

Местни жители и гости от региона и Гърция зарязаха лозовите масиви в местността Баира край селището. Празникът на домакина – на кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов, уважиха евродепутатът Асим Адемов и лидерът на партия „Български възход” - Стефан Янев.

На сцената се качиха фолклорни групи от селата Мосомище, Баничан и Абланица, както и Фолклорен състав „Голешовски фантове”. Бабугери от село Мосомище пък прогониха злото далече от община Гоце Делчев и Пирин планина с танците и чановете си.  

                                      

                                      

                                       

                                       

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини