Трафиканти на хора мамят жертви с фалшиви обяви за работа

Снимка: Илинден Прес
Снимка: Илинден Прес

Изкушаващи оферти за работа в чужбина са сред най-честата примамка на трафикантите на хора. Много нашенци търсят начин да печелят повече пари, но по-късно се оказват жертви в някоя международна банда за трафик на хора. Така че всеки трябва да внимава с обявите за работа, които понякога се оказват фалшиви.

„Има граждани, които звънят на Националната гореща телефонна линия за борба с трафика на хора - 0800 20 100, когато се съмняват в това, което им се предлага. Ние от своя страна правим проучване, за да им дадем съвет дали за тях ще е безопасно пътуването в друга държава, или има някакъв риск да станат жертва на измама”, сподели вчера Дияна Китова, мениджър на Националната гореща телефонна линия за борба с трафика на хора по време на семинар в Благоевград за противодействие на трафика на хора чрез медии и обществени комуникации, разследване и добри практики. Домакин на събитието бе Любка Костадинова, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Благоевград. 

На тези фалшиви обяви са жертва не само хора, които не са високообразовани или са бедни. Всички са уязвими в такава ситауация. Преди време е направен експеримент от специалисти, които се борят с трафика на хора. Пуснали съобщение, че се набират работници за бране на зелен хайвер в Дания. Само за една седмица се обадили 150 души. Половината от тях били хора с висше образование, които владеят и минимум един чужд език. Така че всеки е потенциална жертва на трудова експлоатация.

Експертите посочиха, че в последно време сред тийнейджърите е модерен т.н „сексинг” – пращане на голи снимки и видеа. Това се използва от трафиканти на хора, които се представят за техни връстници и получават тези фотоси и видеа. После може да ги продадат, а в някои случаи ги използват като шантаж срещу младежите. Най-често ги заплашват, че ще ги изпратят на родителите им или ще ги качат в социалните мрежи. И по този начин с принуда и изнудване ги принуждават да проституират или да извършват други престъпления. Затова е много важно родителите да следят какво правят децата им пред комптюрите и с мобилните си телефони.     

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини