Пол Нюман: Не е необходимо да натискате спирачките, ако вече сте се преобърнал

Пол Нюман
Пол Нюман

Харизматичен и магнетичен! Мъжът с прекрасните сини очи!  Секссимвол! Това са част от определенията за американския актьор и режисьор от еврейски произход Пол Нюман. За таланта му думите са малко - печели три награди „Оскар” и шест награди „Златен глобус”. Сред най-известните филми с негово участие са „Котка върху горещ ламаринен покрив”, „Мошеникът”, „Хладнокръвният Люк”, „Буч Касиди и Сънданс Кид”, Цветът на парите”, „Той се казваше Омбре”, „Играчът на билярд”, „Хъд”, „Удар със стик”, „Присъдата” и още много други.   

Нюман е роден на днешната дата през 1925 година. Той е любимец на милиони киномани по света, но едва ли се знае, че обстоятелствата твърде дълго са възпрепятствали изгряването и на неговата звезда на американския филмов небосклон. Първо служи в армията, в която към края на Втората световна война е бил радист. После са семейните задължения. След смъртта на баща му някой е трябвало да върти търговията в семейното магазинче за спортни стоки и не на последно място, разбира се, създаването на собствено семейство и превръщането му в млад татко на три деца, които му родила първата съпруга Джаки, с която живял 9 години.

През 1951 година се записва в Йейлския драматичен институт, а по-късно посещава актьорското студио на Лий Страсбърг. Първите му роли са на Бродуей. Признанието идва през 1957 г. с ролята на Роки Грациано в „Там горе някой ме обича”. Друг значим успех постига следващата година с образа на Брик Полит в „Котка върху горещ ламаринен покрив”. Партньорството му с Робърт Редфорд ражда два много успешни филма, превърнали се в класика: „Буч Касиди и сънданс Кид” и „Ужилването”. Пол Нюман умира на 26 сптември 2008 година след продължително боледуване от рак.

Представяме ви интересни мисли на Пол Нюман:

Човек без врагове е човек без характер.

Спечелените пари са два пъти по-сладки, когато са заслужени.

За да бъдеш актьор, ти трябва да бъдеш дете.

Мнозина ме считат за равнодушен. Но те бъркат равнодушието с подозрителност.

Да бъдеш актьор не означава да създаваш нещо. Това означава да обясняваш нещо.

Трябва винаги да се стараеш - това е главното.

Хората живеят в брак за дълго време само защото искат, а не защото вратите са заключени.

Не е необходимо да натискате спирачките, ако вече сте се преобърнал.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини