Протестиращи блокираха на две места АМ "Струма", искат по-скоро нов мост край Покровник

Снимки: Илинден Прес
Снимки: Илинден Прес

Напрежение и екшън между протестиращи и полицаи по време на днешния протест край Благоевград. Стотици хора с автомобили пристигнаха на кръговото кръстовище в посока село Зелен дол, за да изкажат болката си от затворения повече от година Покровнишки мост и липсата на яснота кога ще се построи новото съоръжение. Над 100 полицаи и жандармеристи охраняваха района и целта им бе да не допуснат блокиране на автомагистрала "Струма". Кметът на община Благоевград Илко Стоянов предупреди органите на реда, че хората не са дошли да се бият, а да бъдат чути и да проведат мирен протест.

Напрежение се породи още преди началото на протестните действия. Микробус на полицията бе препречил пътя за колите на протестиращите към магистралата. Хората слязоха и тръгнаха пеша, за да затворят движението. Полицейиският кордон не устоя на натиска на протестиращите и се разкъса. В крайна сметка хората блокираха автомагистрала "Струма" точно в 15:15 часа и спряха движението по нея за 40 минути. Те настояха да получат точна дата за старта на строежа на новия мост. След това се насочиха и към кръговото край Полигона, където също направиха „тапа” и в двете посоки на АМ „Струма” за над половин час.  

Кметът на община Благоевград Илко Стоянов и областният управител Стоян Христов се разбраха да се свика спешна среща на 20 януари, петък, в зала "22-ри септември". На нея ще присъстват представители на АПИ и Областното пътно управление, както и протестиращи, за да се дадат точни разчети и срокове на строителството на новото съоръжение. Губернаторът разкри, че има избрана фирма изпълнител, но няма избрана фирма, която да извърши строителния надзор. Това трябва да стане най-късно до края на февруари.    

Жители на града и най-вече тези на шестте села са потърпевши от затворения над 1 година Покровнишки мост. Той бе компрометиран при пороите през декември 2021 година. Сега хората са принудени да минават по обиколен маршрут, което за тях означава повече разходи на средства и време. „Аз съм на страната на хората, защото държавата повече от година не взема никакви мерки за решаването на проблема”, категоричен бе кметът Стоянов.

Областният управител Стоян Христов също декларира подкрепа към исканията на протестиращите и заяви, че разбира болката им.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини