Никулден е! Църквата почита днес покровителя на моряците и рибарите

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Днес отбелязваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Той е покровител на моретата, моряците и рибарите, на семейството и рода. Затова по традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. 6-ти декември се смята и за ден на банкерите и търговците.

Празникът на св. Николай попада във времето на Рождественския пост и в този ден много православни християни приемат свето Причастие, а за празничната трапеза приготвят рибни ястия, които носят в храма за освещаване. Много храмове в България носят името на Мирликийския Чудотворец. Никулден е празник на град Бургас, чиито жители са го избрали за свой небесен покровител.

На Никулден празнуват всички, които носят някое от следните имена: Николай, Николина, Нина, Никол, Николинка, Кольо, Николета, Колю, Ненка, Ненко.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини