При акция на ГДБОП: Разбиха организирана престъпна група за трафик на движими културни ценности в Югозапада

Снимки: Главна прокуратура
Снимки: Главна прокуратура

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Благоевград се водят действия по разследване по досъдебно производство, образувано за извършено престъпление по чл. 321 от НК.

На 16.11.2022 г. на територията на градовете Гоце Делчев, Кюстендил, Петрич, Доспат, Ракитово и Видин се проведе мащабна специализирана операция за противодействие на престъпления, свързани с участие в организирана престъпна група за търсене, държане и трафик на движими културни ценности. Тя се осъществи съвместно от Окръжна прокуратура – Благоевград и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Претърсени са множество адреси. Открити са и са иззети около 355 броя предмети с видими белези на движими културни ценности и парични средства.

Със съдействието на експерти към Общинския исторически музей в гр. Гоце Делчев изследваните предмети са определени като движими културни ценности с голямо историческо значение. В Неврокопския край са претърсени частни имоти в едно от селата край града. Там са открити ценни предмети от късноантичната епоха. Най-много са керамичните съдове, монетите, дребни метални предмети, малка метална пластика. Намерен е и голяма глинен съд - долиум /делва. Той е с много големи размери и затова разследващите са го оставили на отговорно съхранение в Исторически музей-Гоце Делчев. Причаната - не са разполагали с подходящ транспорт, с който да превозят находката.

По време на операцията за срок до 24 часа по Закона за МВР са задържани 7 лица, участващи в престъпната дейност. Сред тях е гражданин на Кралство Нидерландия. Той е привлечен в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 278, ал. 6, вр. чл. 26, ал. 1 от НК – незаконно държане на неидентифициран и нерегистриран археологически обект. Спрямо него е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“.

Работата по разследването продължава.

Коментари
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини