Стотици работници на „Ес Ти Ес Медикал Груп” блокираха улица „Свобода” в Сандански, искат по-високи заплати

Стотици работници на „Ес Ти Ес Медикал Груп” блокираха улица „Свобода” в Сандански, искат по-високи заплати

Стотици работници и служители, членуващи в синдикалната организация на Федерация „Лека промишленост” към КНСБ, в “Ес Ти Ес Медикал Груп”-Сандански, излязоха днес за пореден път на протестен митинг. Те настояват за адекватно заплащане на труда им, един от плакатите им гласеше: „Европейско предприятие с работещи бедни”. Протестните им действия започнаха в 14,00 часа с блокада на движението по улица „Свобода“. Протестиращите спряха изцяло трафика на едно от основните кръстовища в града, докато вървеше митингът.

До протестните действия се стигна след многократни опити за преговори чрез механизмите на колективното трудово договаряне и липса на реакция от страна на ръководството на предприятието за удовлетворяване на справедливите искания на работниците и служителите за адекватно увеличение на трудовите им възнаграждения.

В предприятието работят 350 човека /без администрацията/, които с години не са получавали адекватно увеличение на възнагражденията си. Предвид кризата и високите нива на инфлацията работещите са на ръба на оцеляването си.

„Проблемът е, че няма никакъв диалог със собственика, който е италианец, и с неговия управленски екип тук. Година и половина се опитваме да подпишем колективен трудов договор, но напразно. Цените на всичко се вдигат, а нашите заплати не са пипнати. Средната брутна заплата е около 850 лева, чисто се вземат малко над 700 лева. Ваучерите ни за храна са на стойност само 80 лева, искаме да станат 200 лева, но отново нашият глас е глас в пустиня”, сподели Валентина Димитрова, председател на синдикалната организация на КНСБ в предприятието.

За да подкрепят работниците, в Сандански дойдоха синдикалисти от страната. Солидарни с тях са и международните организации, в които членува Федерация „Лека промишленост” към КНСБ.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини