Бранислав Нушич: Знанието има граница, докато незнанието няма!

Бранислав Нушич
Бранислав Нушич

Бранислав Нушич е най-известният сръбски писател сатирик. Роден е на днешната дата 1864 година в Белград. Завършва право, но свързва живота си с театъра. Учи в началното училище на град Смедерево. Завършва гимназия в Белград, а след това следва право в австрийския град Гратц. Дипломира се в Белградския университет.
 Още много млад става известен с комедиите и хумористичните си разкази.

Бранислав Нушич участва в Сръбско-българската война. Написва остро сатирично стихотворение против политиката на Крал Милан и е осъден на две години затвор. По-късно Нушич става чиновник в сръбските консулства в македонските градове Битоля, Солун, Скопие и Прищина, които тогава са в границите на Османската империя.

Започва да пише съвсем млад, на деветнадесет години става известен с комедията си “Депутатът”. Нушич е автор на повече от двадесет комедии и е най-известният драматург на Сърбия. На голям успех се радват и белетристичните му творби. Първата му книга – “Разкази на един ефрейтор”, съдържа истории от Сръбско-българската война.

Много години от живота си Нушич посвещава на театъра: бил е драматург на Народния театър в Белград, театрален директор в Нови Сад и Сараево, театрален организатор в Скопие. Бил е и библиотекар на Сръбския парламент.
Бранислав Нушич преживява драматично годините на Първата световна война, когато загива единственият му син. Покрусен, писателят емигрира и известно време живее в Италия, Франция и Швейцария.

След завръщането си в родината Нушич работи в просветното министерство. През 1924 г. писателят публикува своята весела "Автобиография", която се превръща в една от най-четените сръбски книги по света. През 1933 г. той е избран за академик и се посвещава изцяло на литературата. Умира на 19 януари 1938 година.

Представяме ви любопитни мисли на Нушич:

"Често добродетелта е много по-голяма слабост, отколкото всеки друг недостатък.“

„Бракът е препоръчано писмо, обикновено адресирано неправилно, което е интересно само докато е затворено.“

„Хора с малки слабости не са способни на велики дела.“

„Кариеристите на оставят никаква следа след себе си, освен бивши приятели.“

„Знанието има граница, докато незнанието няма.“

„Всяка жена е актриса. Колкото е по незабележима, толкова е по-голяма актриса.“

„Бракът е книга, която с радост се чете в първото издание, по-рядко във второ, а когато поради давност се превърне в класика, губи всякаква стойност.“

„Бракът е една от малкото исторически прояви, при които завоевателят се подчинява на победения.“

„Бракът е договор, при които щом веднъж в живота човек каже „Да“, се задължава да го повтаря цял живот.“

„В любовта най-опасното нещо са отсъствията.“

„Първата любов е опасна само когато е последна.“

„Истината често е по-непостоянна от заблудата.“

„Моята сестра няма ябълка, но аз имам ножче!“

„Национално въодушевление е, когато тълпата вика, но не знае защо вика.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини