Църквата почита днес Иван Рилски, ден е на българския лекар

Църквата почита днес Иван Рилски, ден е на българския лекар

На днешната дата Българската православна църквата почита Йоан Рилски Чудотворец, когото още приживе наричали земен ангел и небесен жител.

Свети преподобни Йоан (Иван) Рилски е български духовник, най-известният български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България - Рилския, патронът на българските будители.

Рoден е вероятно през 876 г. според агиографите в село Скрино край Кюстендил и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Самуил. Най-активните му години са при царуването на цар Петър I (927–969). Основният му празник в православния календар е Отчовден на 19 октомври.

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски.

Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини