Вълнуващ старт на учебната година в Банско

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

С вълнуващи и емоционални тържества училищата в община Банско дадоха началото на новата учебна година. В слънчевия септемврийски ден пред училищните знамена и националния флаг застанаха ученици от първи до 12-ти клас в НУ„Св. Паисий Хилендарски“, СУ“Неофит Рилски“, Професионална гимназия по електроника и енергетика, Професионална лесотехническа гимназия „Никола Вапцаров“ и Гимназия по туризъм „Алеко Константинов“ в гр. Банско, в ОУ“Св. Климент Охридски“ в гр. Добринище и в ОУ“Св.св. Кирил и Методий“ с. Места.

В приветствието си към учениците, учителите и родителите, кметът Иван Кадев подчерта, че всяка година посрещаме15 септември с особен трепет и вълнение, защото този ден е свързан с добри надежди и очаквания. За българския народ този ден е празничен, макар и да не е вписан в официалния календар, но затова е още по-истински – личен и съкровен, защото днес празнуваме силата на знанието и тържеството на духа, каза още кметът.

През настоящата учебна година в община Банско за първи път прекрачват училищния праг 128 първокласници, от които 100 са в град Банско. В 8 клас на трите професионални гимназии и Средното училище тази година ще учат 110 деца. Общият брой на учениците от първи до дванайсети клас в община Банско през настоящата учебна година е 1416. Най-малките деца – от 2 до 6 години, които посещават детските градини в гр.Банско, гр.Добринище и с. Места са 528. А догодина, първолаците в общината ще бъдат значително повече, защото децата в предучилищна възраст са 250, 26 от които са в подготвителен клас на Начално училище гп.Банско.

Училищата и детските градини в Банско посрещат тази година и много деца от чужди държави, чиито семейства са избрали да живеят тук. Най-голям е броят на децата в детските градини и в началния курс, като повечето от тях са от Украйна.

Всички детски градини и учебни заведения в общината са обновени и приведени в готовност за учебния процес, а за гимназистите, живеещи в съседни населени места и общини, Общинска администрация Банско осигурява безплатен превоз по утвърдена транспортна схема.

За децата от първи до четвърти клас е осигурена ежедневно безплатна закуска, а във всички учебни заведения има столово хранене.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини