Чарлс Бронсън – мачото с хармониката и пистолета

Чарлс Бронсън
Чарлс Бронсън

Великият актьор Чарлс Бронсън остава в историята на филмовата индустрия с ролята му на каубоя с хармониката в уестърна „Имало едно време на Запад”. Човекът с магнетичен поглед, впечатляващ външен вид и завладяващо екранно присъствие – истински мачо. Роден е на 3 ноември 1921 година с името Каролис Бучинскис в бедно семейство на емигранти от татарско-литовски произход.

Сменя фамилията си на Бронсън през 1954 година. Американският актьор е служил и в армията на САЩ като картечар на бомбардировач. След края на войната решава да стане актьор. Първата му роля е на моряк, следват роли на боксьори и войници. Знаменити са неговите участия в уестърните „Великолепната седморка”, „Имало едно време на Запад”, „Мръсната дузина”. Особено популярен става и с участието си в криминалната поредица „Смъртоносно желание”.

През 1971 г. получава специален „Златен глобус Хенриета” в категорията „Любим световен филмов актьор“. Снима се освен в холивудски и в много италиански и френски филми. От 1980 година има звезда на Холивудската алея на славата. Отива си от този свят на днешната дата през 2003 година.

Ето цитати от вечния филмов хит „Имало едно време на Запад”:

Франк: Да ти се доверя ли?! Как да се доверя на човек, който носи и колан, и тиранти?!  Та ти нямаш вяра на собствените си панталони!

Шайена: Е, госпожо, когато си убил четирима, е лесно да ги направиш пет.

Мъжът с хармониката: Видях тези три наметала преди малко на гарата. В наметалата имаше трима мъже.

Шайена: Е, и?

Мъжът с хармониката: В мъжете имаше три куршума.

От едната страна на релсите е Мъжа с хармониката, а от другата – трима главорези, изпратени от Франк. Зад тях се виждат три коня.

Мъжът с хармониката:

Има ли кон за мен?

Един от тримата (поглежда към трите коня и се усмихва иронично):

Изглежда сме забравили да вземем още един.

Мъжът с хармониката:

Напротив, довели сте два повече.

(след което ги застрелва и тримата)

Шайена (към Джил): Заслужаваш нещо по-добро!

Джил: Последният, който ми го каза, е погребан ето там.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини