1300 нови енергоспестяващи лампи светят по улиците на Разлог и село Баня

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог
Около 1300 броя улични осветителни тела са подменени по централните улици в град Разлог и село Баня като част от мерките за намаляване потреблението на електричеството. 
 
„Увеличението на цените на тока затруднява изключително много бюджетите на всички, включително и на общинска администрация. Със специалисти от Общината посетихме завод за производство на енергоспестяващи лампи в София. На място видяхме процеса на работа на българската фирмата и закупихме пробно няколко лампи. Оказа се, че осветителните тела са изключително ефективни и енергоспестяващи. Взехме решение да използваме услугите на българския бранш спрямо възможностите на общинския бюджет. До момента сме подменили 1/3 от общо 3600 лампи в общината, цялостно по всички централни улици, като продължаваме и в по-малките такива“, поясни зам. – кметът по икономическите и правни въпроси Иван Гюров.
 
Новите лампи светят два пъти по-силно и изразходват няколко пъти по-малко енергия от старите. Около 100 броя от лампите са и автоматизирани. Технологията включва намаляване на електропотреблението на 50% след полунощ, без да се променя осветеността по улиците.
 
Енергоспестяващото осветление, с гаранция от 5 години и срок на живот - 10 години, оказва ефект и върху икономията на финанси. Общинска администрация изразходва около 2 500 лева месечно от своя бюджет за непрекъсната подмяна на старите осветителни тела. С изпълнението на предприетите мерки се предвижда първоначално сметките да намалеят с около 35 хиляди лева годишно. При цялостна подмяна на всички 3600 лампи в общината, се окачва спестяване на общински средства, в размер на близо 100 хиляди лева годишно.
 
Следващата подмяна на улично осветление е предвидена в село Елешница.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини