Ще видим ли отново алпийски козирог в Рила?

Снимка: НП Рила
Снимка: НП Рила
Преди няколко хиляди години алпийския козирог се е срещал в голяма част от българските планини. Видът изчезва както от България, така и от съседните балкански страни. В края на ХХ век е бил възстановен в Рила, популацията тогава е достигала над 100 индивида.
 
За съжаление в рамките на по-малко от десетилетие е напълно унищожена.
 
Специалисти от "Rewilding Europe" и фондация „По-диви Родопи“, съвместно с експерти от парковата дирекция започнаха предварителни проучвания на възможностите за възстановяване на алпийския козирог в Рила. Правят се теренни посещения на подходящи местообитания в рамките на НП „Рила“ и социално-икономически анализ на средата.
 
Предстоят анализи и сериозна оценка на ситуацията, но каквито и стъпки да се предприемат в тази посока, до голяма степен успехътна подобна инициатива зависи от всички нас.
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини