Исабел Алиенде: Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни

Исабел Алиенде: Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни

Исабел Алиенде е чилийска писателка, една от най-известните съвременни романистки. Родена е на днешната дата преди 80 години – през 1942 година. Нейната биография е изпълнена с обрати и интересни случки. Племенница е на Салвадор Алиенде, лекар и социалист, който от 1970 до 1973 година е президент на Чили. Той още от детските й години оставя трайна следа в нейните спомени и е неин кумир.

Другата ярка личност, оставила своя отпечатък е нейната майка. През 1970 година обрисува всеобщата народна радост от победата на блока на Народното единство, оглавяван от Салвадор Алиенде. Предлагат й редица възмогности за изява, но тя гордо отказва, защото стремежът й е към утвърждаване без постове. След преврата на 11 септември 1973 година животът на Исабел Алиенде се обръща на 180 градуса и поема в нова посока. Чили аленее от пролятата кръв на самоубилия се президент. Исабел е последната Алиенде, напуснала трагично окървавено Чили. И в този момент Венесуела се превръща в неин нов дом.

През 90-те години на миналия век всяко ново заглавие, което издава, я поставя в челната десетка на най-продаваните автори в света. Алиенде сама обявява романите си „Къщата на духовете”, „Дъщеря на съдбата“ и „Портрет в сепия“ за трилогия, макар фабулно и сюжетно да не е точно така.  

„Момиче, остави журналистиката, по-добре седни да пишеш художествена литература с тази развита фантазия, която притежаваш“, ѝ казал някога самият Пабло Неруда. Днес тя не маха томовете му изпод компютъра си, всеки нов роман започва точно на датата 8 януари и целият ѝ живот върви в стила на онова, наречено някога „магически реализъм”.  

Исабел е един от най-четените автори в световен мащаб, 74 млн. копия от нейните произведения са продадени из цял свят. Творбите на Алиенде са преведени на 42 езика. Алиенде преживява много, включително и смъртта на собствената си дъщеря, но дори това не успява да прекърши силния ѝ дух и творческия ѝ заряд.

Вижте нейни мисли за писането и живота:

 „Пиши за това, което не бива да бъде забравено”.

 „Колкото повече остарявам, толкова по-малко информирана се чувствам. Само младите имат обяснение за всичко”.

 „Библиотеките се населяват от духове, които изпълзяват от страниците нощем”.

 „Имаме само това, което даваме”.

 „Корените не са само в определено място, държава, народ. Те са вътре в теб”.

 „Писането е процес, пътешествие в спомените на душата”.

 „Всички ние имаме скрита сила вътре в себе си, която се показва тогава, когато животът ни подлага на изпитания”.

 „Тишина преди да се родиш, тишина, след като умреш: животът не е нищо освен един шум между две неразгадаеми тишини”.

 „Истинското приятелство оцелява въпреки времето, разстоянието и тишината”.

 „Не можеш да откриеш този, който не иска да бъде открит”.

 „Само сърцето е това, което ни движи и определя ходовете на съдбата ни.“

 „Впечатляват ме маргиналите. Хора, които трябва да преодоляват препятствия, хора, които не са защитени от чадъра на тесногръдието си.“

 „Най-бедните и най-изостаналите общества са винаги тези, които потискат жените си.“

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини