МОН иска над 2000 лв. средна учителска заплата от 1 септември

Снимка: МОН
Снимка: МОН

2032 лв. да стане средната учителска заплата от 1 септември т.г., а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори в средното образование с разпределението на средствата от актуализацията на държавния бюджет.

На 6 юни т.г. МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лв. допълнително за предучилищното и училищното образование. Първоначално тази сума остана извън разчетите за промяна в закона за бюджета, но впоследствие депутатите гласуваха 150 млн. лв. за увеличение на възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал – средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят 35,1 млн. лв. допълнително. Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от I до IV клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5% над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31% ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лв.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини