Ще допуснем ли Седемте рилски езера да се превърнат в блата?

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Има реален риск да затрием нещо емблематично - Седемте рилски езера. Това твърдят учени, които са изследвали водоемите и предупреждават, че езерата може да се превърнат в блата.

Докладите са изнесени на 3 юни на научната конференция по повод 30 години НП „Рила”. Учени от Югозападния университет са изследвали най-вече Рибното езеро със сателит и анализът им показва, че в него има голямо съдържание на минерални и органични вещества.

По този начин езерата се заблатяват, това е така заради наличието на много допълнителни минерални и органични вещества, уточни директорът на НП „Рила” – Владимир Милушев.

Две са основните причини за този пагубен за водоемите процес.  Първата е ерозията на туристическите пътеки, от които се свличат земни маси в езерата. Втората е наличието на органични вещества заради газенето на забраната за къпане в тях от страна на хората. Въпросните минерални и органични вещества са храна за растенията.

По този начин се увеличава растителността, която покрива водното огледало. Най-засегнати са Рибното езеро и Трилистника.  Затова са нужни спешни мерки за неговото спиране. Не се ли предприемат действия, то може след 2-3 десетилетия някои от езерата да останат само спомен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини