Община Банско увеличава с бързи темпове населението си, Кресна се стопява

Снимка: ИПИ
Снимка: ИПИ

Едва 12 общини в страната имат положителен механичен прираст от над 2% от средногодишното си население през 2021 г., в сравнение с цели 89 през 2020 г., като 12-те са съсредоточени предимно по Южното Черноморие, сочи анализът на Института за пазарна икономика.

Отчетливо е струпването на общини с положителен механичен прираст в централна България. За сметка на бурния ръст през 2020 г., през 2021 г. се наблюдават леки спадове в широките периферии както на София, така и на Пловдив.

Общините, които губят над 1% от населението си заради миграция през 2021 г. са 29, като този процес е най-ясно изразен в Бобошево, Трекляно (-2,4%) и Грамада (-2,3%). Местата с най-значителен отлив на население се характеризират със слаба икономическа активност и силно негативни демографски процеси като цяло.

В Благоевградска област картината не е много по-различна. Единствено община Банско отчита по-сериозен ръст от 1,4% в сравнение с предходната година. Това показва, че планинският град продължава да приютява нови жители, които си купуват жилище тук. Във всички останали общини няма особена промяна в броя на населението.

Областният център и Петрич отчитат ръст от едва от 0.1 до 0,2%. Община Симитли е успяла да увеличи населението си с 0,4%, след това се нарежда Разлог. Кресна е с най-сериозен отлив на населението с -1,8%, следван от община Хаджидимово с -0,4% и Сандански с -0,1%. Гърмен, Струмяни, Сатовча и Гоце Делчев имат, макар и минимален, положителен прираст.

Според анализа на Института за пазарна икономика значително по-високите цени на жилищата в големите градове и търсенето на повече комфорт в селски райони продължават да играят своята роля и до днес.



Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини