Мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Мюсюлманите честват един от двата си големи религиозни празници - Рамазан Байрам, тридневният празник, който се чества в края на месеца на опрощението Рамазан.

Мъжете се събраха рано тази сутрин за молитва в джамиите. На този празник се събират близки и познати, а младите искат прошка от възрастните.

Президентът  Румен Радев поздравява представителите на мюсюлманското изповедание в страната по случай настъпването на празника Рамазан Байрам, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

 „Пожелавам от сърце домовете и близките Ви да бъдат благословени със здраве, добруване и благоденствие“, заявява в приветствието си президентът.

„Нека заедно като народ да продължим да отстояваме мира, състраданието и солидарността с всички, нуждаещи се от подкрепа. Защото това е пътят за спасението не само на днешните поколения, а и на човечеството“, се казва още в приветствието на държавния глава до представителите на мюсюлманското изповедание в България.

Поздравления отправи и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в профила си в една от социалните мрежи.

„Честит Рамазан Байрам на всички мюсюлмани. Пожелавам много здраве, щастие и благоденствие! Нека свещеният празник донесе взаимно уважение, толерантност, мир и просперитет на всички”, пише Борисов.

Рамазан Байрам е един от най-важните празници в исляма, наред с Курбан Байрам. Той слага край на 30 дневния пост на мюсюлманите. Честването му започва с молитва – Байрам намаз, след което вярващите сядат на богата трапеза. Приготвят се типични за различните райони сладки специалитети, но най-често баклава.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини