Превозвачите излизат на протест край Благоевград заради високите цени на горивата

Превозвачите излизат на протест край Благоевград заради високите цени на горивата

На национален протест излизат утре превозвачите в България. Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в страната и са предизвикани от големите проблеми в сектора и най-вече от скъпата цена на горивата.

Протест ще има и край Благоевград, десетки превозвачи ще се съберат в 08,00 часа в  аварийната лента на края на автомагистрала „Струма“, при кръговото на Благоевград.

Шествието от автомобили ще тръгне към Симитли в 10:00 часа, крайната точка ще е разклонът за Банско, след това ще се обърне посоката на движение и протестиращите ще се върнат отново на кръговото край Благоевград. Протестните действия ще продължат до 12:00 часа.

Ето какви конкретни действия очакват от бранша за разрешаване на проблемите:

Цените на горивата - премахване за 6-месечен период на биокомпонента, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. на литър за всеки български гражданин;

намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените с около 0,33 лева на литър за всеки български гражданин. Предвид необходимостта от нотификация на Европейската комисия настояваме, до получаването на отговор, със задна дата от 01.04.2022 г. държавата да възстановява директно на българските превозвачи, потребявали горива в България, 50% от вече платения акциз;

извършване на задълбочена проверка от страна на компетентните държавни органи върху вноса на суровия петрол в Република България - както по отношение на неговата цена, така и по отношение на неговия сорт. Обръщаме внимание, че поради мерките, наложени срещу Русия, суровият петрол от сорта „Урал“ се търгува с 35 долара за барел по-евтино спрямо сорта „Брент“, но това по никакъв начин не поевтинява цената му в България.

Автобусни превози:

Градските и междуселищни автобусни превози от общинските и областните транспортни схеми се извършват основно с автобуси на алтернативно гориво-метан. Цената на този вид гориво е увеличена с около 200% спрямо цените от 2019 г. Върху този вид гориво не се начислява акциз, поради което посочените по-горе мерки са неприложими. В тази връзка и с оглед на действащата нормативна база, за да се гарантира движението на българските граждани с автобуси, е необходимо държавата да осигури средства, за да изплати в пълен размер законово полагащите се субсидии за превозите по градски автобусни линии и линии в слабо населените планински и гранични райони, както и компенсациите, предвидени за определени категории граждани, ползващи преференциални цени за своето пътуване. Налага се спешна промяна в нормативната база, с която да се разшири обхвата на субсидираните междуселищни превози, като до тогава, в спешен порядък се осигурят средства за субсидиране на всички междуселищни линии, които не попадат в обхвата на Наредбата за субсидии и компенсации.

Тол система:

Категорично не подкрепяме модела на комуникация с МРРБ и отказваме да участваме в поредната манипулация на българското общество, че превозвачите не искат да плащат за ползването на пътната мрежа. Икономическата логика, че който руши повече, плаща повече, е напълно приложена в настоящия момент, защото смисълът й е превозните средства с по-голяма обща маса да плащат повече, отколкото леките автомобили, което е факт и в момента. Това обаче не означава, че от 85 000 превозни средства трябва да се съберат повече пари, отколкото от 4 000 000 леки автомобила. Именно затова не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване на цените за ползване на тол-системата към днешна дата. Освен това липсва какъвто и да било икономически анализ, въз основа на който да се определят тези цени.

Не подкрепяме и предложението всички второстепенните пътища да бъдат таксувани. Подобно нещо не съществува в нито една европейска държава.

Настояваме за прозрачност и отчетност при функциониращата в България тол система, която да е публично достояние на всички български граждани. Имаме сериозни съмнения относно това, как се събират и разходват тези средства и колко държавата губи от предоставените комисионни.

Настояваме за корекция на нормативната база и предоставяне на възможност, при неработещи устройства и недеклариран тол сегмент в 7-дневен срок след извършено нарушение превозвачите да могат да заплатят само и единственото дължимата сума за използване на пътната инфраструктура, без допълнителни такси и глоби. Горното следва да се приложи и по отношение на вече констатирани нарушения.

Настояваме за въвеждане на механизъм, чрез който транзитният трафик и чуждестранните превозвачи да имат по-голяма тежест при плащането на тол такси, като се забрани на транзитния трафик да използва определени пътища.

В условията на икономическа криза, в която реално се намираме, категорично настояваме, като антикризисна и антиинфлационна мярка цените и обхватът на платената пътна мрежа в България да не се променят до 01.01.2023 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини