Марк Аврелий: Прави всяко нещо в живота си, сякаш това ще бъде последното, което ще направиш

Марк Аврелий: Прави всяко нещо в живота си, сякаш това ще бъде последното, което ще направиш

Марк Аврелий е роден на днешната дата през 121 година в Рим в патрицианска фамилия. Умен и находчив, мъдър и отговорен, той е сред най-успешните  римски императори. Разбира се, той остава в исторята не само като предводител на един велик народ, но и като философ. Не на последно място той е пример как животът, отдаден на хората, продължава отвъд физическата смърт. Аврелий пише „Към себе си” по време на продължителните походи срещу германските племена. В него са не само истини за онова време, но и за човешкото битие, без значение на времето. Вековете, които ни делят от създаването му, не са намалили с нищо въздействието му върху нас. Всичко, което съвременната наука и философия твърдят, е прозряно още в началото на нашата ера от този човечен и мъдър римски император.

Марк Аврелий е от династията на Антонините. От ранна възраст той се увлича от философията, особено на стоиците. Живее аскетично, слави се със своето трудолюбие и скромност. Бъдещият римски император посвещава много време на своето образование и влиза в интелектуалните среди на най-изтъкнатите философи и оратори от това време. Още съвсем млад той впечатлява император Адриан със своите качества. Марк Аврелий овладява до съвършенство елинския език. Неслучайно Марк Аврелий избира да напише „Към себе си“ на езика на елините.

Периодът, през който е начело на Римската империя, продължава от 161 до 180 г. Марк Аврелий е възхваляван като въплъщение на платоновия идеал за владетел-философ. През неговото властване империята е въвлечена в изтощителна серия от отбранителни войни по границите си и преминава през период на обществени сътресения и икономически затруднения. Марк Аврелий е запомнен най-вече със своето посвещаване на стоическата философия и с оставените от него философски записки.

Ето интересни размисли на Марк Антоний:

„Често съм се чудил как става така, че всеки човек обича себе си повече от всички останали хора, но все пак отдава по-малко значение на собственото мнение за себе си, отколкото на мнението на другите“.

„Всичко, което чуваме, е мнение. Не е факт. Всичко, което виждаме, е гледна точка, не е истина“.

„Най-доброто отмъщение е да бъдете различни от тези, които ви нараняват“.

„Когато се събудите сутрин, помислете каква ценна привилегия е да сте жив – да дишате, да мислите, да се радвате, да обичате“.

”Нашият живот е такъв, какъвто го правят нашите мисли“.

”Искуството да живееш прилича по-скоро на борба, отколкото на танц - то е да се изправиш пред нещо непредвидимо и да не му позволиш да те събори“.

”Погледни навътре в себе си. Там е изворът на доброто. И той няма да пресъхне, докато не спираш да копаеш“.

”Дните ти на този свят са преброени. разтвори широко прозорците на душата си и пусни вътре слънчевите лъчи. Направи го веднага, защото скоро слънцето ще залезе и ти ще залезеш заедно с него“.

”Прави всяко нещо в живота си, сякаш това ще бъде последното, което ще направиш. И не забравяй, че това, което ще направиш днес ще ехти завинаги във вечността“.

”Човек не трябва да се страхува от смъртта, а от това дали е започнал да живее истински“.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини