Румен Радев за Македония: Избиваха десетки хиляди в концлагери, само защото решиха да се наричат българи!

Снимка: Президентство
Снимка: Президентство

В Северна Македония се вихри една антибългарска идеология, която съзнателно подбива пътя им към ЕС. Опитът на политиците им да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал са срещу интересите на гражданите на РСМ, които желаят членство в ЕС. Това каза президентът Румен Радев, преди да вземе участие в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата.

"Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на диктатурата в Македония, избиваха десетки хиляди в концлагери само защото решиха да се наричат българи, а не македонци. Това е фашизъм", каза той.

"България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната. Ще продължим да помагаме в рамките на своите възможности. Нека да е ясно, че България има огромна историческа диаспора. Имаме сънародници, които са в зоните на военните операции. Това изисква внимателно отношение и България трябва да достави пакети за индивидуална защита", заяви държавният глава.

Относно коментарите, че външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си е тръгнал разочарован от България, Радев каза: „Той многократно изрази своята дълбока признателност за ролята на страната ни и за нашата помощ. Изрази го и пред мен”, допълни той.

Твърденията на двама бивши военни министри, че САЩ могат да отложат доставката на F-16 заради липса на доверие към страната държавният глава определи като „абсолютни спекулации”. „Не съм чул правителството на Щатите да е назначило бивши български министри за свои говорители”, уточни той.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини