Напояването изпада окончателно от Плана за възстановяване

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

Напояването изпада окончателно от Плана за възстановяване и устойчивост, показва справка на публикувания финален вариант на документа на официалната интернет страница на Министерски съвет.

За компонента Устойчиво селско стопанство ще бъдат предоставени общо 986.1 милиона лева, от които 457.3 милиона лева идват от Механизма за възстановяване и устойчивост. По-голямата част от средствата, в размер на 528.8 милиона лева, ще бъде национално съфинансиране и по-конкретно, 437.4 милиона лева авторите на проекта очакват да дойдат от бизнеса.

За селскостопанския сектор са предвидени две инвестиции:

Инвестиция 1: Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство

Подкрепата за инвестиции е насочена към всички регистрирани земеделски стопанства. Общият планиран ресурс е 962.2 милиона лева, от които 437.4 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 524.9 милиона лева национално съфинансиране, вкл. 437.4 милиона лева частно съфинансиране с период на изпълнение 2022-2025 г.

Инвестиция 2: Дигитализация на процесите от фермата до трапезата

Общият планиран ресурс е 23.9 милиона лева, от които 19.9 милиона лева за сметка на Механизма за възстановяване и устойчивост и 3.9 милиона лева национално съфинансиране с период на изпълнение 2022-2025 г.

Земеделието е един от отраслите, в които средствата за инвестиции по Плана за възстановяване и устойчивост са орязани най-много.

Първоначално се предвиждаше отпускане на много голяма сума за възстановяване на напоителните системи в страната, но в последствие тези разходи не бяха защитени.

Източник: Агрозона.бг

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини