Вписват в регистъра на вековните дървета 280-годишен дъб в землището на Белица

Снимка: МОСВ
Снимка: МОСВ

Министърът на околната среда и водите Борислав Сандов обяви за защитени две вековни дървета. Едното е от вида зимен дъб (Quersus petraea), на възраст 280 години, с височина 22 м, обиколка на ствола 4,50 м и се намира  в землището на град Белица. Предложението за защита е внесено в РИОСВ – Благоевград от Териториално поделение държавно горско стопанство (ТПДГС) – Белица.

Второто е от вида източен чинар (Platanus orientalis), на около 150 години, с височина около 16 м, обиколка на ствола 4,45 м, намира се в землището на село Мезек, община Свиленград, област Хасково. Предложение за обявяване на вековното дърво е внесено в РИОСВ – Хасково от Община Свиленград.

С обявяването им за защитени се забранява изкореняването, отсичането, кастренето, чупенето на клони, нараняването на стъблата и всякакви други действия, които биха довели до унищожаване, увреждане или влошаване на физиологичното състояние на дърветата. 

След публикуване на заповедите в Държавен вестник, вековните дървета ще бъдат вписани в регистрите според изискванията на Закона за биологичното разнообразие и обозначени като вековни дървета.

Опазването на вековни или забележителни дървета чрез навременната им защита е един от приоритетите на МОСВ

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини