Кмет, дипломати и предприемачи умуваха как да съживят Благоевград

Снимки: Община Благоевград
Снимки: Община Благоевград

Кметът Илко Стоянов направи реклама на Благоевград пред министър, дипломати и предприемачи, повечето от които са бивши възпитаници на АУБ. Това се случи на голям форум на тема "Инвестиции и иновации в Благоевград". 

На срещата лично присъства министър Даниел Лорер, а министър-председателят Кирил Петков се включи онлайн, като предрече по-добри дни за областния център. Очакваше се да дойдат министрите на енергетиката Александър Николов и на регионалното развитие - Гроздан Караджов, но дискусията мина без тяхно участие.

Министър Лорер определи областния център като локация със сериозни възможности за реализация на компании от световно ниво. 

 „Благоевград е място, което обединява академични традиции - два университета, много от техните възпитаници са начело на иновативната индустрия в България и много се радвам, че именно той е люлката на всички тези хора. Министерството на иновациите и растежа подкрепя икономическото развитие и това то да се случва посредством иновативни компании, защото те са най-устойчиви в трудните икономически ситуации, които са налице не само в България, но и по света“, каза Лорер пред журналистите, а след това заедно с кмета Илко Стоянов се спряха пред паната, запечатали интересни моменти от историята на града и разположени от няколко дни пред сградата на Общината.

Кметът Илко Стоянов благодари на участниците във форума и изрази убеденост, че всички заинтересовани страни могат заедно да направят Благоевград предпочитано място за инвестиции. По-късно форумът продължи без присъствието на медии.

Градоначалникът е представил пред гостите редица проекти, които трябва да превърнат Благоевград пред по-добро място за живеене. Това са проектите за изграждане на индустриални зони, нов зелен Техпарк, който ще бъде разположен в парк „Македония“, изграждане на ново поколение топлофикация, базирана на възобновяема енергия, доизграждане на мрежата от велоалеи и други.

На срещата е станало ясно, че вече е направено предпроектно проучване за създаване на нов туристически ски комплекс в местността Картала над Благоевград. Пред участниците в срещата са презентирани и идеите за надграждане на парк „Бачиново“, трансформацията на парк „Македония“ и създаването на нова офис сграда на мястото на РЗИ. Според авторите на идеята, представена за първи път, е тази постройка да бъде "мост между миналото и настоящето", като в същото време е в унисон с градската среда. 

Присъстващите коментирли и проекта за реконструкция на фермерския пазар в Благоевград, този за създаване на СПА и уелнес център и за изграждане на нов киноцентър. От Общината обещават "този киноцентър да е за профилно специализирани продукции, които ще са съобразени с конкурентните предимства на локацията на града".

Министър-председателят Кирил Петков приветствал присъстващите с видеообръщение. „Искам да поздравя кмета на Благоевград Илко Стоянов за тази инициатива. Благоевград е надарен с това, че е университетски град и има толкова много таланти. Едновременно с това общината дава много възможности за потенциални инвестиции за стартиращи нови компании. И когато седнем на една маса студенти, университет, Община, заедно с изпълнителната власт, аз съм сигурен, че много хубави неща ще се случат. Благоевград трябва да стане място за инвестиции и иновации за всички млади хора, които завършват в него и които ще решат да изберат своето поприще и своята нова млада фирма да се развива именно в Благоевград“, казал Петков.

Приветствени думи имало и от Н. Пр. Кристоф Айххорн, Посланик на Федерална Република Германия, шарже д‘афер Брулет Родригез, ръководещ посолството на САЩ у нас, президента на АУБ   д-р Дейвид Евънс.

Първият регионален форум „Инвестиции и иновации в Благоевград“ се организира от Община Благоевград, съвместно с Американски университет в България. Събитието е под егидата на министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини