Да не отлагат ваксинация срещу COVID-19 хората със захарен диабет и затлъстявания

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Хората със захарен диабет тип 1 и тип 2 са по-застрашени от тежко боледуване при заразяване със SARS-CoV-2 в сравнение с останалата част от населението. Научните проучвания са категорични: при диабетиците с лош контрол на кръвната захар рискът от тежък COVID-19 и хоспитализация (включително налагаща интензивни грижи) е изключително висок.

Пациентите с диабет често пъти имат придружаващите сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване, усложнения като синдром на диабетното стъпало, увреждане на бъбреците, на очите и др. последици от диабета, които са предпоставка за по-тежко боледуване – често пъти изискващо болнично лечение. Оптималният гликемичен контрол е от изключително значение за по-добрия изход при боледуване от COVID-19.

Хората с тежко затлъстяване (ИТМ от 40 или повече) също попадат в рисковата група, при която вероятността от съпътстващи и последващи боледуването усложнения е по-голяма. По-висок е и рискът от хоспитализация и смърт.

Хора с болести на обмяната, в т. ч. с автоимунни тиреоидни заболявания и редките ендокринни болести, могат да намерят необходимата им информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 на сайта https://plusmen.bg.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини