Експeрти: Спре ли руският газ, за България и Европа идват тежки времена

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Ако утре спре руският газ - за България, и за Европа, ще настанат много тежки времена. По простата причина, че прехвърлянето към други производители теоретично е възможно, но е функция на два основни проблема – цена и технически възможности. Цената при всички случаи ще бъде по-висока, защото заместването на източниците няма как да стане утре – няма достатъчно терминали, няма достатъчно кораби, няма достатъчно свободно производство в целия свят”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” по NOVA бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

„Това, че ще трябва да плащаме в рубли за газа – няма да се случи нищо особено. С нашите евра ще си купуваме рубли, след което ще си купуваме газ. И нефт, защото президентът Путин каза всички енергийни ресурси от неприятелските страни”, допълни той.

По думите на бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков въвеждането на рублата като терминология  в целия контекст на закупуването на руски газ е техническо. „Защото страните, които купуват газ и нефт и сега в долари, сега ще купуват рубли. Но доларите и еврото ще попадат и в двата случа в Русия. Но сега първо ще се плаща в рубли първо на доставчика, а не както беше преди – доставчика да се разплаща след това в Русия в рубли. Това безспорно обаче създава доста голяма техническа бъркотия. Защото голяма част от действащите договори на всички тези страни са в долари. Около 60 на сто от продажбите на Русия са в долари – останалото е в евро”, категоричен е той.

„Това е едно допълнително усложнение в една и без това абсурдно сложна ситуация заради войната. Това е ново ниво на проблемите”, коментира Трайков факта, че България до края на годината има действащ договор за доставки на газ с „Газпром”.

„Ние нямаме много избор, защото на този етап нямаме голям избор откъде другаде да вземем газ”, подчерта и Куюмджиев. „Има проблем с това, че Централната банка на Русия е сред санкционираните, защото не може да се купуват от нея рубли”, допълни Трайков.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини