Правителството купува 11 милиона таблетки калиев йодид

Снимка: МС
Снимка: МС

Правителството купува таблетки калиев йодид за 2 750 000 млн. лева без ДДС (3,3 млн. лева с ДДС - бел. ред.). Публикуваната днес обществена поръчка е на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР. Количеството е най-малко 11 млн. таблетки. В краткото описание на поръчката е посочено, че количеството е необходимо, за йодна профилактика, за да "не се допусне увреждане на здравето на хората в резултат на натрупване на радиоактивен йод в щитовдната жлеза при възникване на ядрена или радиационна авария".

Конкретната доставка ще допълни наличните запаси от калиев йодид за областите, в които съществуващите запаси са с изтекъл срок на годност към 31 декември 2021 г. 

Процедурата е ускорена. Срокът за получаване на оферти е двуседмичен - от 22 март до 6 март.

От нея ще бъдат отстранени участници, ако предложат по-малко от 11 млн. таблетки за 3,3 млн. лева, както и ако предложат калиев йодит със срок на годност под 5 г.

 

Таблетки калиев йодид се използват в случай на ядрено замърсяване, което може да бъде причинено от авария или война. 

Източник" OFF News.bg

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини