Две майки с две деца от Украйна вече живеят в село Делчево

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Първите украински бежанци вече са настанени в гоцеделчевското село Делчево. Две жени с две деца пристигнаха в китното селище, сгушено в Южен Пирин, към 07,00 часа тази сутрин. Кметският наместник Иван Панайотов ги посрещна и ги приюти в къщата на холандския предприемач Вилям Ван ден Берг, бивш фармацевт и настоящ енолог и пчелар. Той закупи преди години 5 къщи, които реновира, за да развива в тях селски туризъм. Наскоро продаде три от тях, но две остави за себе си. Другата сграда, в която ще заживеят украински бежанци, е къщата за гости на известния местен хотелиер Валентин Четрафилов.

„Всяка от жените от Украйна има по едно дете. Децата са момчета, като едното е на 8 години, а другото е само на година и половина. Условията в къщата са перфектни, с помощта на Община Гоце Делчев съм осигурил храна за нашите гости. Местните хора, които са 22-ма души, събират средства, за да помогнем на бежанците”, каза за Илинден Прес управникът Иван Панайотов.   

В село Делчево ще бъдат настанени 46 украински бежанци - 17 жени и 29 деца. Останалите се очаква да пристигнат до ден-два. Те ще заживеят в двете къщи за гости – на холандския инвеститор и на Валентин Четрафилов, като в постройките има общо 15 отделни стаи. Щом пристигнат другите украински бежанци, ще се наложи повече подкрепа и от Община Гоце Делчев, и от държавата, и от останалите населени места в Неврокопския край, за да се осигури храна за жените и децата от Украйна.

„Надявам се, че ще дойдат и представители на държавните институции, за да се обсъди ситуацията и всичко с издръжката на украинските майки и деца да се уреди. Собствениците на двете къщи нямат финансови претенции, искат единствено да се покрият разходите за ток и вода”, каза още Иван Панайотов.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини