Миряни се молят пред две чудотворни икони в Гоце Делчев, осветени във Витлеем

Снимка: Община Гоце Делчев
Снимка: Община Гоце Делчев

Навръх Коледа много миряни се молят за здраве и благоденствие пред две чудотворни икони в новия храм „Рождество Христово” в Гоце Делчев. Те са осветени в храм „Възкресение Христово” в Йерусалим и в базиликата „Рождество Христово” във Витлеем. Става въпрос за напълно точни копия на оригиналите и затова имат чудотворна сила. Това пък води вярващите в параклиса „Свети Лука”, който е част от строящия се нов молитвен дом в града под Пирин.  

Първата уникална икона, която е тук отпреди повече от година, е копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица. Тя е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е предназначена специално за новостроящата се църква "Рождество Христово" в Гоце Делчев.

Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната. Иконописният й тип е „Одигитрия”, а в превод от гръцки означава „Показваща пътя”. Благият образ олицетворява преминаването от греха към спасението. В лявата си ръка Младенецът стиска скиптър, символ на власт, а с дясната си ръка изпраща благословия на всички, които се молят пред иконата.

Втората икона, осветена във Витлеем, пристигна в град Гоце Делчев точно за Великден тази година. Тя е копие на иконата Рождество Христово – базиликата в центъра на историческата част на Витлеем, изградена в древната пещера, където се е родил Исус Христос и е осветена там. Дървото, върху което е изобразена иконата, пък е осветено в Йерусалим. И двете икони са поставени на видно място в храма, за да може всеки да се поклони и помоли пред тях.  

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини