ЮЗДП произведе над половин милион контейнерни фиданки

Снимки: ЮЗДП
Снимки: ЮЗДП

580 900 контейнерни фиданки са произведени тази година в държавен горски разсадник в с. Локорско с цел възстановяване на увредени от природни нарушения гори на територията на Югозападното държавно предприятие. Фиданките са от 16 дървесни вида, сред които черен и бял бор, смърч, клек, зимен, летен и космат дъб, благун, цер, черна елша, чинар, липа, дива круша, пърнар и др. За първи път на международно ниво е отбелязан успех в производството на хиляди дръвчета от дървовидна хвойна - един от най-трудните за възпроизводство видове не само у нас, но и в Европа.

През изминалата седмица бяха транспортирани за есенно залесяване 131 000 дръвчета, като работата по подготовка и транспорт на останалите продължава с пълна сила. Eдновременно с предаването на фиданките в ход е и подготовката за производството през 2022 г., като за първи път целта е да се засеят и отгледат над 1 милион дръвчета в контейнери за един вегетационен сезон.

За да се постигне това ниво на производство, в разсадника вече са доставени над 3 тона жълъди и семена от други видове. Очаква се до края на годината , количеството само на дъбовите жълъди да надхвърли 5 тона. За целта в работата по събиране на семена през тази есен се включиха служители от териториалните поделения на ЮЗДП, доброволци и външни фирми. За осигуряване нуждите на нарасналото производство през м. декември предстои доставката на 198000 литра торфен субстрат, на 13 000 контейнерни плати, пясък и други необходими консумативи.

Целта на ЮЗДП е да осигури достатъчно дръвчета за залесяване по изпълняваните от предприятието проекти, финансирани по Програма LIFE на ЕК и Програмата за развитие на селските райони, както и да отговори на нарастващия интерес за закупуване на фиданки от частни лица, фирми и други горскостопански предприятия в страната.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини