След фаталния инцидент в Пирин от ПСС отново напомнят: България има нужда от медицински хеликоптер

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

След фаталния инцидент от вчера в Пирин, при който загина 53-годишна жена, планинските спасители от Банско отново настояха за закупуване на медицински хеликоптер. Само по този начин те ще могат да стигат до труднодостъпните места в планината и по възможно най-щадящ за пострадалите начин ще могат да ги транспортират до болнични заведения.

Вчера планинските спасители от Банско и Добринище отново проведоха акция във високата част на планината за спасяване на човешки живот.

След получен около 15 ч. сигнал за тежък инцидент, който е претърпяла 53-годишна жена след подхлъзване на връх Джано, незабавно са предприети мерки и към върха тръгват планинските спасители от база Банско и от Добринище. Първи до мястото на инцидента успяват да стигнат спасителите Иво Валейов и Димитър Пицин.

Тъй като състоянието на пострадалата жена е оценено като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане, с посредничеството на директора на ПСС Емил Нешев и директора на ГД ПБЗН главен комисар Николай Николов, от Авиационна база Крумово е вдигнат военен хеликоптер Кугър . След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът стига за минути до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършвали реанимационни действия. Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването и́ до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 мин.

За съжаление, по-късно медиците съобщиха, че получените тежки травми са били несъвместими с живота на пострадалата жена.

Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но снегът по най-високите части е фирнован и опасността от подхлъзване е огромна.

Въпреки че инцидентът е с фатален край, планинските спасители отново обърнаха внимание за жизнено необходимата нужда от закупуване на медицински хеликоптер. 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини