Махатма Ганди: Живей така, все едно ще умреш утре! Учи така, все едно ще живееш вечно!

Махатма Ганди
Махатма Ганди

Мохандас Карамчанд Ганди става известен на света с името Махатма Ганди. Индийският политик, пацифист, мъдрец и борец за човешка свобода се превръща в духовен водач на индийското движение за независимост. И мисията на родения на днешната дата през 1869 година успява - през 1947 година е краят на британското владичество  страната. Ганди пък си печели прозвището Баща на нацията. И впечатлява всички с възгледите и делата си.

Силно повлиян от лична случка във влак в Южна Африка, когато срещу него е проявен явен расизъм, Ганди започва своята политическа дейност в страната. Той се бори за правата на хората и срещу индустриализацията и се дистанцира от западния начин на мислене и форми на живот, като започва да носи традиционно индийско облекло.

Въпреки че е пацифист, за да подпомогне каузата си за независимост на Индия, Ганди започва да набира войници, които да се включат в Първата световна война, което става след среща с вицекраля. Това поставя под въпрос последователността му в политическите решения.

През 20-те години на миналия век, с Конгреса зад себе си, Ганди вече има основата за започване на движение за несъдействие, ненасилие и мирна съпротива, като неговите „оръжия“ в борбата срещу Британския Радж. Широката му популярност сред индусите и мюсюлманите прави ръководството му възможно, той дори убеждава крайната фракция на мюсюлманите да подкрепи мирното несътрудничество.

Ганди получава международна известност със своята концепция за сатяграха – държане на истината. На 30 януари 1948 година провъзгласеният за Баща на нацията Махатма Ганди бива убит по време на молитва. Той обаче остава в историята като политически деец, идеолог, пацифист и националист, вдъхновил личности като Мартин Лутър Кинг, Нелсън Мандела и Аун Сан Су Чи.

Вижте  част от мъдрите мисли на Махатма Ганди:

Око за око завършва единствено с това, че целият свят става сляп.

Най-добрият начин да намериш себе  си, е да изгубиш себе си в служба на другите.

Слабият никога не може да прости. Прошката е атрибут на силния.

Не бива да губиш вяра в човечеството. Човечеството е океан; ако няколко капки в океана са мръсни, океанът не става мръсен от това.

Щастие е тогава, когато това, което мислиш, което казваш и това, което си, са в хармония.

Живей така, все едно ще умреш утре. Учи така, все едно ще живееш вечно.

Моят живот е моето послание.

Силата не произлиза от физическите възможности. Тя идва от несломимата воля.

Можеш да ме оковеш във вериги, да ме измъчваш, можеш дори да съсипеш тялото ми, но никога няма да можеш да плениш моето съзнание.

Молитвата не е искане. Тя е копнеж на душата. Тя е ежедневно приемане на нечия слабост. По-добре е в молитвата да имаш сърце без думи, отколкото думи без сърце.

Добротата, саможертвата и щедростта не са изключителна собственост на нито една раса или религия.

Моята религия е основана на истината и ненасилието.Истината е моят Бог. Ненасилието е средствата, които Го реализират.

Имитацията е най-искреното ласкателство.

Моралът е основата на нещата, а истината е същността на целия морал.

Гневът и нетърпимостта са врагове на правилното разбиране.

Ако нямах чувство за хумор, отдавна да съм се самоубил.

Добрият човек е приятел на всички живи неща.

Страхливият е неспособен да покаже любов, тя е прерогатив на смелия.

Никой не може да ме нарани без моето позволение.

По света има толкова гладни хора, че пред тях Бог не би могъл да се прояви по друг начин, освен под формата на хляб.

Да вярваш в нещо и да не го живееш е безчестно.

Ненасилието изисква двойна вяра - вяра в Бог и също вяра в човек.

Където е любовта, там е и Бог.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини