Математик с мрачна прогноза: До ноември България ще е в тъмночервената зона

Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

До ноември България ще бъде изцяло в „тъмночервената” зона. Това прогнозира в студиото на „Събуди се” по NOVA tv Лъчезар Томов, математик и преподавател в Департамент „Информатика“ на Нов български университет. Според него здравната ни система отново няма да издържи на натиска. 

„Вероятно има 6 пъти повече преболедували, отколкото е известно, защото у нас се правят малко тестове и има огромна скрита заболеваемост. В Сърбия и Румъния , където се правят повече изследвания и има двойно повече ваксинирани, имат по 8-10 000 случая на ден. Така че има основание да се твърди, че и при нас ще стане така до месец, ако не се вземат мерки", уточни той. 

В Габрово има почти 500 карантинирани паралелки в училищата, обяви математикът. „След отварянето на учебните заведения имаме рязък скок на болните деца. В много от тях мерките не се спазват. Много родители не дават да се правят тестове на децата им. Учителите пък не искат да се ваксинират, не се носят маски в час”, заяви Томов.

По думите му в момента официално знаем за 20 000 починали, но реалният брой на смъртните случаи е двоен.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини