Код „Оранжево” пак вдига температурите над 40 градуса

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Оранжев код за опасно високи температури е в сила за 24 области днес, а за останалите 4 области кодът е жълт, съобщават от НИМХ.

Оранжевият код важи за областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Сливен и Ямбол. В тези области ще бъде горещо, с максимални температури между 38° и 41°.

За 7 области е в сила и жълт код за силен вятър - Монтана, Враца, Софийска, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. След обяд и до полунощ там за кратко ще се усили вятърът от юг-югозапад, северно от планините ще духа фьон, с пориви 20-22 м/сек.

След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи от дъжд и гръмотевични бури. Има условия за градушки.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен югоизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са между 29° и 32°. Температурата на морската вода е 25°-28°. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

Над планините ще бъде предимно слънчево. След обяд над масивите от Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевични бури. Ще духа умерен, по най-високите части временно силен запад-югозападен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра около 34°, на 2000 метра - около 25°.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини