Йохан Бах: Ние трябва много да се трудим. Този, който е трудолюбив, ще добие успех

Йохан Бах: Ние трябва много да се трудим. Този, който е трудолюбив, ще добие успех

Йохан Себастиан Бах е сред най-великите композитори в световната музикална история. Немският гений е определян от много специалисти като най-високо стоящият в йерархията на композиторското изкуство. В музиката периодът от началото на 17-и до средата на 18-и век е известен с определението “Епохата на Барока”. Това са години на изключителен разцвет на вокалното и инструменталното изкуство. Музикалната критика определя  Йохан Себастиан Бах , като един от “титаните на Барока”, наред с композитори като Антонио Вивалди  и  Георг Фридрих Хендел.

До днес са оцелели и каталогизирани над 1000 негови произведения. Приживе е почитан най-вече като виртуозен изпълнител на орган и клавесин. В творчеството му са представени всички значими тогавашни жанрове освен операта и е признат майстор на полифонията. Бах си отива от този свят на днешната дата преди 271 години – през 1750 годин.

След неговата смърт музиката му бързо излиза от мода и се изпълнява все по-рядко, но през 19-и век интересът към нея се засилва благодарение на някои ентусиасти. Творчеството на Бах оказва силно влияние върху музиката на поколения композитори и изпълнители след него, включително и през миналия век. Музикалното наследство на немския композитор Йохан Себастиян Бах е в Златния фонд на световната култура. Малко известно е, обаче, че в неговата фамилия има още 56 композитори и музиканти, а самият той е баща на 20 музикални деца.

Ето някои вдъхновяващи мисли на великия композитор:

Лесно е да се свири на музикален инструмент: всичко, което трябва да направите е да докосвате правилния клавиш в правилния момент и инструментът сам ще свири.  

Бях длъжен да бъда трудолюбив. Който е също толкова трудолюбив, ще успее също толкова много.

Където има благочестива музика, Бог винаги е с благо присъствие.

Крайната цел и причината на всяка музика трябва да бъде само прослава на Господа и укрепване на духа. Ако това не се вземе под внимание, се получава не музика, а дяволски вопли и монотонно хленчене.

Целта на музиката е да трогва сърцата.

Това е просто дело: достатъчно е да попаднете на нужните клавиши в нужното време, и тогава инструмента свири сам.

Ние трябва много да се трудим. Този, който е трудолюбив, ще добие успех.

Най-накрая аз чувам истинска музика…

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини