Паскалев поиска спешен конгрес: За БСП резултатите от изборите са разгромяващи

Костадин Паскалев, снимка: bTV
Костадин Паскалев, снимка: bTV

БСП може да се обезличи в едно правителство с ИТН и други партии, заявил на заседанието на Националния съвет в неделя Kостадин Паскалев.

"Може ли да си представите какво безумно обезличаване на БСП може да настане със съвместно участие в едно правителство на ИТН и други партии? А можете ли да си представите как можем да отидем на една линия с ГЕРБ, при неучастие в такова управление?", казал Паскалев, съобщав електронното издание 19min.bg.

В дневния ред на пленума бе анализ на изборните резултати. Но като централна тема се оформил и въпросът за бъдещето правителство и евентуалната подкрепа или участие на БСП в него.

Според Паскалев трябва да се свика на заседание 50-ия конгрес на партията, който да се превърне в конгрес на обединението. "Онова, което на нас ни е необходимо, е един конгрес на обединението, на който да формулираме ясни политически тези за развитие на държавата, за лявата политика като алтернатива, необходима на нашия народ и на гаранциите за държавност – нещо, което липсва", подчертал Костадин Паскалев.

„Резултатите от изборите са разгромяващи, независимо, че преди това бяха предприети позитивни действия от щаба, както и за формиране на ляво обединение. Само че ние допуснахме политически грешки, които се обединяват от една дума – непоследователност. Ние сме второстепенна партия и това е трагично, а пътят обратно е много тежък", започнал Паскалев. И добавил: "Спомням си, че другарката Нинова каза, че няма да има поведение като на Станишев и ако загуби изборите, ще си подаде оставката."

Паскалев се обърнал към членовете на НС с риторичния въпрос спомнят ли си колко пъти се е говорило за организационно укрепване на партията.

„Помните ли кога за последно взехме такова решение и какво стана с този преглед? Помните ли на кого беше последният доклад? На Кирил Добрев. Дотам. Следващият по какво се различава от предишния? Молбата ми към вас е следната: конгрес през септември, първа точка – анализ на състоянието на БСП (идейно, политическо, организационно), второ – мерки, трето – ако прецените, подайте си оставката, четвърто – на нас ни е необходим механизъм, който да предпази БСП от собствените й представители в изпълнителната, законодателната и местната власт от гледна точка на провеждани политики", изтъкнал той.

Паскалев засегнал и темата за отношението на БСП към служебното правителство и към президента Румен Радев.

 "Преди изборите на четвърти април председателят на партията обеща, че след изборите ще вземем решение какво правим с президентската кандидатура. Да си спомняте този факт? Да, взе се решение, а нашето поведение промени ли се или не? Какво отношение имаме към служебното правителство? Спомняте ли си защо в крайна сметка нямаме повече представители в служебния кабинет? Защото нямаше диалог между президентството и ръководството на партията“, казал Паскалев.

 Източник: 19min.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини