И ДАНС подхвана баровете и ресторантите, докато бизнесът се чуди как да оцелее

Снимка: pixabay.com
Снимка: pixabay.com

ДАНС започва проверки по барове и ресторанти. Не се търсят обаче съмнителни стоки или издирвани лица, а дали заведенията имат антитерористични планове. Оказва се, че собствениците трябвало да изготвят такива още преди 4 години, съобщи Нова тв.

Заведенията са приравнени към гари, летища и национални стадиони заради изискването да имат антитерористични планове. Наредбата е от 2017 година, но първите проверки за наличието на такива са започнали едва наскоро. Според собствениците обаче тоаа е още една допълнителна административна тежест, която те не приемат.  

„Ние не сме бизнес, който е изграден да изготви антитерористични планове. Нашата задача е да получите по-вкусна храна и да си тръгнете с усмивка”, каза Пламен Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията

Според наредба, приета от Министерския съвет през 2017 година обаче, всяко заведение с капацитет над 200 места, трябва да има антитерористичен план. Мотивите - заплахите в последните години и нуждата от изработване на механизми за превенция по отношение на местата с голяма концентрация на хора.

Заведенията трябва да предоставят антитерористичния си план на местната администрация. Такъв трябва да имат и други обществени институции.

„Става въпрос не за 500 кв. м., а за 5000 кв. м.разгъната площ и не става въпрос за 200 места в заведенията за обществено хранене, а за обекти, които могат да бъдат посетени от повече от 200 лица”, заяви Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и опазване на обществения ред.

Детски градини, училища, спортни зали - всички те са под контрола на общината и местната полиция. Проверки се правят регулярно, уверяват от община Варна.

„Изготвянето на такъв план трябва да е работа на Министерство на вътрешните работи. Не е за нас това нещо. Ще направим беля” заяви Петров.

От Българска асоциация на заведенията са поискали среща с ДАНС и МВР. Надяват се на диалог и разбиране за отпадане на изискването сами да си пишат антитерористичните планове.

Предсрочните избори и смяната на властта забавят диалога между собствениците на заведения и отговорните институции. Дали ще се стигне до протести - тепърва предстои да разберем.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини