Ремонтираха детския лагер в Попови ливади, отчетоха ползите от проекта

Снимки: Община Гоце Делчев
Снимки: Община Гоце Делчев

Община Гоце Делчев успешно приключи проект по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG – IPA CBC България – Северна Македония. В малката зала на Дома на културата в града се проведе закриваща конференция по проект „Нашият общ път към съвместното бъдеще“. Бяха представени целите, най-важните дейности и постигнатите резултати от реализирането на проекта, който бе изпълнен в периода 13.07.2019 – 12.07.2021 г.

Фокусът му бе върху развитието и насърчаването на трансграничното сътрудничество в областта на културата, фестивални и творчески възможности за обмени между публичните институции и други заинтересовани страни в туристическия сектор, чрез организиране на събития по проекта, трансфер на знания и опит, организиране на тематични ученически посещения, разработване на две онлайн туристически приложения и 3D снимки.

Една от основните цели е да се създадат подходящи условия за развитие на подрастващото поколение чрез подобряване на съществуващата материалната база и осигуряване на възможност за насърчаване на младежките дейности и обмен.

Ето защо по проекта бе извършена реконструкция на сграда от общинския детски лагер в с. Попови ливади и превръщането й в информационно-посетителски център, с необходимата съпътстваща инфраструктура, предназначена за продължителен престой на ученици и подрастващи по време на организирани събития, провеждане на зелени училища и съвместни тематични инициативи – семинари, обучения, художествени изяви и др. между училищата, в зоната на активно трансгранично сътрудничество с пограничните общини между Република България и Република Северна Македония.

Основните изпълнени дейности бяха организиране на публични мероприятия за устойчиво използване на културните ресурси на двата региона за развитие на туризма – семинари, обучения, пресконференции; разработване на дигитални промоционални материали и мобилно приложение за идентифициране на туристическите места в областта на културата в двата региона и съвместно участие на партньорите в ежегодни културни събития от двете страни на границата като Фестивала на Танца в Гоце Делчев и Летен фестивал на културата в гр. Кочани, Р Северна Македония.

Водещ бенефициент на проекта е Център за развитие на Източния планов регион – Щип, Република Северна Македония.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини