Математик за ковида у нас: Да не изтървем шарана!

Снимка: Стопкадър, bTV
Снимка: Стопкадър, bTV

Когато заболеваемостта падне под 20 души на 100 000 човека, ситуацията ще изглежда добре. Тогава е важно да не „изтървем шарана”, защото ще трябва да го ловим пак. Шампанското трябва да изчака, защото все още не е време за празнуване”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” математикът проф. Николай Витанов.

Математикът обясни, че вече сме били в ситуация, в която сме изпуснали положението и случаите на заразени отново са обърнали посоката си. Той добави, че резултатите не зависят от топлото време и даде за пример Индия.

„Всичко зависи от нас. Важно е какво ще направим, когато случаите достигнат най-ниските си нива. Вече имаме доста ваксинирани хора и можем да не дестабилизираме този благоприятен вариант”, добави Витанов.

Той коментира и темпа на ваксинация у нас.

„Днес ваксинираните са около 16 хиляди. Сметката е проста. Ако трябва да ваксинираме още 2,5 млн. души, това са 5 млн. дози. Ако слагаме по 20 хиляди дневно, това са 250 дни. Става дума за февруари месец 2022 г.”, поясни проф. Витанов. Специалистът казва, че сценарият с ваксинацията винаги може да се промени.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини